Koloniaal en slavernijverleden van de bewoners van Huis Zypendaal

Op de plek van het huidige huis staat in de 17de eeuw al een Huis Zypendaal. In 1742 koopt Hendrik Willem Brantsen Zypendaal. In 1734 heeft hij een gunstig huwelijk gesloten met Johanna Elisabeth de Vree. Haar Surinaamse bezit brengt veel geld op.

Algemene kaart van de provincie Suriname, Lavaux 1737 kaart waarop de ligging van Plantage Vossenburg te zien is (midden bovenaan in geel). © Screenshot website UvA, PD

Het echtpaar Brantsen woont in het centrum van Arnhem en Hendrik Willem besluit het oude huis Zypendaal te slopen om er een nieuwe buitenplaats te bouwen, waar ze in de weekenden kunnen vertoeven. Tijdens de aanleg in de jaren 1762-1764 zijn de inkomsten van de bouwheer en zijn vrouw hoger dan ooit. De opbrengst van suikerplantages in Suriname draagt bij aan de bouw van het stijlvolle huis.

Sporen van slavernijverleden

Aan haar naam kun je zien dat Anna tot het eigendom behoorde van plantage Vossenburg te Suriname. Ze is daar in slavernij geboren, de exacte datum weten we niet.
Uit de archieven weten we dat de ‘swartin Anna’ in 1725 de zussen Hester en Johanna de Vree vergezelt op de overtocht van Suriname naar Republiek der zeven verenigde Nederlanden. De zusjes de Vree trouwen met twee broers uit de familie Brantsen. Tot haar dood woont Anna bij Johan Brantsen en Hester de Vree in het centrum van Arnhem. Bij haar dood laat ze een zilveren kurkentrekker na aan de familie.

Het project ‘Sporen van Slavernijverleden in Gelderland’ heeft het verhaal van Anne van Vossenburg en anderen blootgelegd.

Op de website van Erfgoed Gelderland vind je het hele verhaal van Anna van Vossenburg.