Geschiedenis & Collectie

Arnhemmers noemen Huis Zypendaal graag een 'kasteeltje', maar het is eigenlijk een buitenplaats. In de jaren 1762-1764 is het gebouwd voor de belangrijke Arnhemse regentenfamilie Brantsen. De familie bewoonde Zypendaal tot 1926. De interieurdecoratie is voor een belangrijk deel nog uit deze tijd. Het huis staat op de plek van oudere bebouwing, uit de 17e eeuw. Daarvan zijn alleen delen van de tuinaanleg bewaard gebleven.

De buitenplaats van de familie Brantsen

Op de plek van het huidige huis stond in de 17e eeuw al een Huis Zypendaal. In 1742 koopt Hendrik Willem Brantsen Zypendaal. Hij besluit al snel het oude huis Zypendaal te slopen en er een nieuwe buitenplaats te bouwen, waar ze in de weekenden konden vertoeven.
Tijdens de aanleg in de jaren 1762-1764 zijn de inkomsten van de bouwheer en zijn vrouw hoger dan ooit. De opbrengst van suikerplantages in Suriname draagt bij aan de bouw van het stijlvolle huis. Het Nederlandse slavernijverleden is zo verbonden met de geschiedenis van Zypendaal.
Lees meer.

Bijgebouwen en verbouwing

In 1867 werden het koetshuis en de oranjerie aan het huis toegevoegd. Een verbouwing van het hoofdgebouw vond plaats in 1883. Er kwam een eenvoudige toren aan de achterzijde en een vestibule aan de voorzijde. Verder kreeg het dak een balustrade en werden balkons toegevoegd. Rond 1900 volgde een aanbouw waardoor de rode salon ontstond. Die kreeg jaren later nog een verdieping.

Culturele bestemming
De gemeente Arnhem kocht het Huis en park in 1930. De gemeente droeg het Huis en het koetshuis in 1975 in langdurige erfpacht over, onder voorwaarde dat het geheel een culturele bestemming zou krijgen. Na een ingrijpende restauratie vestigde zich in 1982 het centrale kantoor van toen nog Stichting Het Geldersch Landschap en Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen op Zypendaal.

Tuin en park

De tuinen en het park zijn een mooie combinatie van de formele ‘Franse stijl' en de romantische ‘Engelse landschapsstijl'.

De voorloper van Huis Zypendaal uit 1650 was omgeven door sier- en nutstuinen. In 1720 kwamen er veranderingen in het tuinontwerp. Er werden grasparterres aangelegd met watervalletjes en fonteinen. Daarbij is gebruik gemaakt van de niveauverschillen en van het door de sprengen gevoede stromende water.

Landschapsstijl
Een kleine eeuw later zorgde tuinarchitect Posth voor aanpassingen in landschapsstijl. Hij ontwierp de slingervijver om het huis en het grasveld met boomgroepen en paden. In 1863 zorgde de Duitse landschapsarchitect Petzold voor uitzonderlijk mooie ruimtewerking in de tuinen.

Nieuwe tuin
De tuin tussen de oranjerie en het koetshuis is recent. Dit deel werd aangelegd in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw, na de grote renovatie van het Huis. De tuin bestaat uit langgerekte borders met een grote variatie aan vaste planten, en een gazon met rozenstruiken.